18 Ocak 2010 Pazartesi

Soya Mucizesi

Soya bitkisinin sayısız yararının olduğuna inananlardanım. Geçen gün okuduğum bir haberle de bu inancımda çok ta haksız olmadığımı farkettim. Her haltı bilen İsviçreli bilim adamlarının araştırmasına alışmış birisi olarak, haberin girişinde Amerikalı bilim adamları diyince en azından bunun altından İsviçre çıkmadığı için kısa bir sevinç yaşarken "yahu ne zaman Türk bilim adamları diye başlayan haberler okuyacağız" diye de merak etmedim değil hani.

Ya çok az bilim adamı yetiştiriyoruz, yada yetiştirdiğimiz birkaç sayılı isimi de yurtdışına kaptırıyoruz. Neyse efendim, fazla koptum konudan toparlamak gerekirse - ki gerekiyor- işin özü şu.
Bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, soya bitkisinin kansere karşı etkin bir molekül barındırdığını ortaya koymuş. Soya bitkisinin ürettiği molekülün, sirke sineklerinin hasarlı ve zararlı hücrelerini yok ettiği bulunmuş.
Araştırma sonuçlarını "Cancer Research" adlı tıp dergisinde yayımlayan bilim adamlarının, sirke sineklerinin "lipid" adı verilen yağ benzeri biyomolekülleri oluşturabilmek için "sphingadiene" adı verilen moleküller ürettiğini ve bu moleküllerin yüksek miktarda üretilmesinin genetik açıdan hasara uğramış hücreleri yok ettiğini belirlediği ifade edildi.

Facebook'ta Paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder